Meesterlijk brood

Al haal je me jaren uit de bakkerij, al kleed je me in het mooiste jurkje met fabulous high heels en een matching clutch, ik blijf een banketbakker met hart en ziel. Mijn bakkende hart gaat sneller kloppen van ambacht. Of het nu een meesterlijk brood, kerststol, kunstwerk van een gebakje, kleurrijke macaron of een kennisoverdracht van een vakman is, mijn hart slaat ervan op hol. Toen ik erachter kwam dat er een boek van de meester Patissier én meester Boulanger Robèrt van Beckhoven uit zou komen, was ik dan ook madly enthusiastic.

DSC_0658-001Ik moet eerlijk toegeven dat ik de beste man niet ken op de manier waarop hij de laatste tijd bekend staat. Als het jurylid van Heel Holland Bakt. Cause to be honest, kan ik niet zo lang naar het programma kijken. En don’t get me wrong, het ligt wel en niet aan de deelnemers. Ik heb de recepten die al jarenlang bestaan en uit zijn gevonden door bakkers van destijds, op een hoog voetstuk geplaatst. Voor mij is het moeilijk om naar thuis bakkers te kijken die de meest geweldige creaties neer kunnen zetten en mij ook verrassen met hun eigen recepten. Maar die tegelijkertijd de kern van het bakken, de kern van het bakkersvak niet begrijpen. Om te zien hoe ze strugglen met de “simpele” tompouche en het hier en daar verprutsen, is gewoon niet mijn idea van ontspannen tv kijken. Nu moet je me niet afschrijven of bestempelen als omhoog gevallen snob die alles beter weet. But look at it from my point of view, als een groot liefhebber van ambacht. Door alle thuisbakkers en het steeds toenemende aantal daarvan, ben ik bang dat de vakmannen en vrouwen met een geschoolde achtergrond, bakkershart én historie verloren gaan. En vanuit die angst sluit ik mij soms af van alle thuis bakkers en voor hun enthousiasme.

Een van de vele gaven die je krijgt als bekende bakker, boulanger of patissier is het overdragen van kennis. Robèrt van Beckhoven schiet hiermee de pijl volledig in de roos. Hij draagt zijn kennis over in een boek dat geschikt is voor de thuisbakkers, waarin hij de sympathie voor het ambacht overbrengt, de technieken van een bakkerij en een keuken uitlegt als twee aparte werelden. Maar tegelijkertijd combineert hij die twee. Zijn boek is een meesterwerk, met een gelijknamige titel; Meesterlijk brood.

DSC_0625-001Het was ontroerend om te zien hoe trots Robèrt is op het nog meer opbloeiende nalatenschap van zijn vader, zijn prestaties, toekomstige plannen en hoe alles samen gaat komen in de KVL Leerfabriek. De betrokkenheid van Robèrt bij zijn geboorteplaats Oisterwijk en de keuze om de bakkerij op deze locatie te vestigen is bijzonder.

Ook tijdens de presentatie wist Robèrt van Beckhoven, hoewel hij zelf werd verrast door de aanwezigheid van Gijs Staverman, een overbrugging te maken van ambacht naar hobby. Of beter gezegd de voorliefde van het bakken. Hetgeen wat velen van de aanwezigen, Gijs Staverman de radio dj en vast ook en zeker de lezers van het boek met elkaar gemeen hebben. Bakken is een vak apart, maar een liefde voor velen. Dit was voor mij een eye opener. Een reden om alles vanuit een wijder perspectief te bekijken en daarvoor bedank ik Robèrt.

Gijs Staverman mocht als thuis bakker en naar aanleiding van het gezellige interview laatst, het eerste exemplaar van het boek overhandigen aan Robèrt. In het boek wordt er geduldig uitgelegd onder begeleiding van indrukwekkende foto´s waar je mee moet beginnen als je een brood wilt bakken. Iets wat misschien  bijzaak lijkt, but trust me het verandert het totale eindproduct. Bakken takes time.

DSC_0637-001Neem de tijd om het boek eens rustig door te lezen, voordat je vol enthousiasme naar de keuken gaat om je eerst brood uit het boek te gaan bakken. Cause I know you are going to! Trust me, ik heb zijn broodjes geproefd.
Waar brood bakken niet mijn sterkste kant was tijdens de opleiding, heeft dit boek mij toch weer gemotiveerd om ook die kant in mijzelf te triggeren en te trainen. And to be honest, met dit boek moet het lukken.

Wil jij meer info over alle bezigheden van Robèrt van Beckhoven of de tot standkoming van de bakkerij in de KVL leerfabriek, ga dan naar bijrobert.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s