Manyee Shares: Freekeh wie?

In mijn quest naar gezonde recepten, superfoods and must-reads kom ik uit op een enorme hoeveelheid artikelen over Freekeh. Vol enthousiasme vertel ik over dit geweldige supergraan. Er werd alleen iets anders verstaan, Freekje namelijk. Ze dachten dat ik een guy had ontmoet die ik al liefkozend Freekje noem. Druk werd er gespeculeerd over waar ik hem zou hebben ontmoet, hoe hij eruit zou zijn of het een tinder match zou zijn of een behulpzame jongen uit de sportschool. Maar al snel waren ze erover uit. Freek, de beste guy zou ik hebben ontmoet via The Inner Circle. Het is het resultaat van de up coming app, waar tinder keihard voor is verruild vanwege het “meer sociale aspect”. Kleinigheidje dat ik tot voor kort niet eens van het bestaan van deze app af wist. Toen de uitnodiging voor The Inner Circle binnenkwam dacht ik dat het een mysterieuze eetclub was, waar je alleen via via bij kon komen. Ja, dat was een harde tegenvaller.

mosselenAnyway, terug naar Freekeh. Als het niet de kans op een spannende romance is, wat is het dan wel? Het is een eeuwenoud supergraan, in de categorie van de quinoa. Het is een harde tarwe die al onrijp wordt geoogst. Met kaf en al wordt dit graan in de zon gedroogd. Daarna wordt het in brand gestoken, tegen elkaar aan gewreven en in kleine stukjes gebroken. Het is net zo divers te gebruiken als quinoa, alleen is dit type graan niet glutenvrij. Wel bevat het enorm veel vezels, vitamine B1 en B2 en geeft ook dit een verzadigd gevoel.

What to do with it? Denk eens verder dan de risotto variant, de gevulde paprika en bakjes salade on the side. En wat is er nu nog ideaal met dit herfstachtige weer van Augustus, terwijl je nog een beetje aan de zomer wilt vasthouden? Een spicy cocos soep met vriendjes uit de zee.

 

Wat heb je nodig?
4 teentjes knoflook
peper & zout
1 rode peper
verse gember
2 tl koriander (poedervorm)
2 tl mosterd (poedervorm)
1 tl komijn (poedervorm)
2 uien
4 daun pandan bladeren
2 blikken santen (cocos melk)
1 liter heet water
140 gram freekeh
1 kg schoongemaakte garnalen, mosselen, octopusringentjes en zalmsnippers
1 partje limoen

Hoe ga je te werk?
Snipper de ui. Pak je keukenmachine erbij. Stop hier de knoflook, peper & zout, chilipeper, een stukje geschilde gember, koriander, mosterd, komijn in en blend het goed door elkaar. Verhit een pan op het vuur en giet hier een laagje olie in.

Fruit de knoflookpasta met de gesnipperde uien totdat ze glazig zien. Roer de daun pandan bladeren erdoorheen en bak het even mee. Voeg de santen en het water toe. Breng het geheel aan de kook en laat het afgedekt op laag vuurtje koken voor zo’n 20 minuten.

Time for the Freekeh. Voeg de Freekeh toe aan de pan en laat het zo’n 7 minuten mee borrelen. Voeg de zeevruchten toe. Breng de soep weer aan de kook en laat het voor zo’n 15 minuten koken. Check de vis in de tussentijd, het kan zijn, afhankelijk van de versheid van de vis dat het korter doorgekookt hoeft te worden. Proef nog even of de soep nog wat bij gekruid mag worden. Knijp tenslotte je limoenpartje er boven uit.

Als laatste, pak een soepkom, schep deze gezellige vol met de soep en vergeet niet de stukjes zeevruchten. Maak het eventueel nog af met wat verse koriander en stukjes peper. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s