Maandag slammer

Opstaan na een druk weekend met geen puf om de stijltang door mijn lokken te halen. Geen pocahontas look vandaag, just frizzy milly met een beetje nude make up over de wallen heen. Mijn opmerkzame collega’s zien al snel dat er wat anders is. En daar komt ie “je ziet er exotisch uit boven je zijde topje”. Exotisch, like really?

Wat is exotisch trouwens nowadays. Met zoveel donkere modellen en artiesten zul je haast denken dat het woord vervaagt. Maar voor de belanda medemens onder ons, blijft het woord bestaan. Wat betitelen zij als exotisch? Ik zie dan meteen de schakeling naar eten, gecombineerd met de opmerkingen. Zoals wanneer ik kelapa muda taart mee nam naar mijn eerste werk. Hoe moeilijk is het te bevatten dat het een cake is met stukjes jonge cocos.

Op gebied van eten wordt een recept zodra het cocos, pinda’s, sesamzaadjes, ananas of mie bevat al snel bestempeld met exotisch. Voor deze mensen een verfrissende recipe op de maandag zonder al deze ingrediënten;

Wat heb je nodig voor de semoor aubergine met frikadel pan en rijst:

500 gram rundergehakt
1 ei
Oud brood geweekt in melk
Peper + zout + nootmuskaat
Ketjap manis
1 of 2 tenen knoflook
Ui

4 aubergines
4 grote tomaten
Gula djawa of bruine basterdsuiker
Korianderpoeder
Zout
Sambal oelek
Ui + 1 of 2 tenen knoflook
Olie

Hoe ga je te werk:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in.

Week wat oud brood in de melk. Knijp het vervolgens goed uit.

Snijd een uitje en knoflook fijn. Roer het gehakt iets los met een vork. Meng vervolgens het gehakt met het ei, ui en knoflook, peper, zout, nootmuskaat , wat ketjap, en het uitgeknepen brood. Verdeel het mengsel over een ingevette ovenschaal. Verdeel over de bovenkant eventueel nog klontjes boter. Zet het in de oven voor zo een 20 minuten.

Kook in de waterkoker wat water. Snijd een kruisje in de bovenkant van de tomaat. Leg vervolgens de tomaten in het hete water. Laat ze even liggen, om vervolgens het velletje te kunnen verwijderen.

Was de aubergine en snijd deze vervolgens in middelgrote blokjes.

Snijd de ui en knoflook fijn. Stamp dit fijn samen met de tomaten en suiker in de vijzel. Bak dit vervolgens op in de olie. Voeg vervolgens de aubergine toe. Bak het net zo lang totdat de aubergine de boemboe goed hebben opgenomen.

Haal de frikadel pan uit de oven, besprenkel nog wat ketjap over de bovenkant en zet het terug voor nog zo een 15 minuten.

Was de rijst en kook de rijst. en als dan alles gereed is, kun je de pannen op tafel zetten. Of fancy de borden in de keuken opmaken. Tada, selamat makan!

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s