Kraton palace

imageEen gepland dagje sight-seeing Yogyakarta. Niet iedereen was jumpy excited om met deze temperatuur een rondje kota te lopen. Keuze, nope. Enige vrijheid, soms. Een reisleider moet van tijd tot tijd wat strenger zijn en zich aan de planning houden.

Bij de receptie van ons hotel hebben we een busje gehuurd voor 8 mensen naar het Kraton om 08.00 uur. Met de jam karet in gedachten, verwachten we de chauffeur om 08.15 uur. Maar nee, dit is geen vertraagde indo maar een missing one volgens de receptie. Vlug rent de kruier in zijn traditionele pakkis naar de parkeerplaats en rijd een busje voor. Niet bepaald voor 8 europeaanse indo’s.  Met wat proppen, gaat de deur dicht en piept Ronald er net tussen. Met heimwee naar ons vorige busje met uitstekende coureur hobbelen we krapjes naar het Kraton. Een kort ritje gelukkig.

imageHet Kraton oogt iets minder indrukwekkend dan verwacht. Mede doordat een groot deel nog bewoond wordt door 102 leden van een koninklijke leden van de sultans familie.  Het deel wat open is voor publiek zijn vooral de ceremonie zalen.

De huidige sultan heeft maar 1 vrouw en 5 kinderen. De vorige had 43 vrouwen en 108 kinderen. Misschien wat meer of minder, de telling verliep niet zo accuraat toen. Sinds de invoering van de gezinsplanning, 1 vrouw en 2 kinderen, verviel ook de harem van de sultan. Het kroningsritueel en de andere rituelen zullen daardoor qua zitting aangepast moeten worden.

image

De sultan heeft 5 dochters, waarvan 1 ongetrouwd in Amerika studeert. De laatste getrouwde dochter verbrak een traditie. Waar de bruidegom na de huwelijksceremonie de bruid op een stoel de kamer romddraagt, bleef ze nu zitten. De arme man kon zijn vrouw van 120kg met zijn eigen 60kg niet omhoog krijgen.

image

In tegenstelling tot de vele veroordelende moslimvrouwen die we zijn tegen gekomen, is Yogyakarta gebouwd op tolerantie. Yogya is altijd onafhankelijk geweest en zelfs na de onafhankelijkheidsverklaring van geheel Indonesie dat ook gebleven. Waar vroeger meerdere hindoes woonden,boeddhisten bijgevoegd zijn, wonen er nu vooral moslims. Om de geschiedenis en de tolerantie hedendaags te herinneren, vind je op straat deze gedecoreerde (lantaarn)palen. De bovenste groene staat voor moslim, de lotusbloem voor hindoe en de blauwe olifantenvoet voor de boeddhisten.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s